orzechy – bogactwo w skorupce

30 g orzechów to ilość pozwalająca zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, zmniejszają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych, zapobiegają atakom serca, jak również obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. W medycynie wykorzystywane są w terapii przeciwnowotworowej. Orzechy to także nieocenione źródło witamin A, C, i E oraz wapnia i potasu. Są również bogate w fosfor i magnez, dzięki czemu mają korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć. Wpływają na poprawę samopoczucia, łagodzą stany depresyjne. Zawarty w orzechach błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Orzechy to także lekarstwo na suche, matowe włosy, łamliwe paznokcie. Zawarte w nichnienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że włosy odzyskują połysk, a duża ilość cynku i żelaza działa stymulująco na porost włosów i wzmocnienie paznokci. Zawierają również witaminę E, która chroni skórę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Nalżży jednak pamiętać, że niektóre osoby są uczulone na orzechy i dlatego powinny unikać ich konsumpcji,:tancze_na:

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top